Dzisiaj na śniadanie odrobina lata w środku zimy. Przyznam, że kolorowe owoce pobudziły moją wyobraźnię o cieplejszej aurze, ale na to jeszcze musimy poczekać. Zwykła owsianka, kilka smacznych dodatków i możemy zafundować bliskim pożywne i zdrowe śniadanie. Moja Matylda bardzo przepada za tą owsianką. Gdy nie mam pomysłu na śniadanie - to danie zawsze mnie ratuje i wiem, że córka na pewno je ze smakiem zje.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 3 łyżki nasion chia,
- mleko roślinne/ mleko krowie/ woda - zalewamy płatki, tak, aby były przykryte na wysokość 1 cm,
- syrop klonowy/ syrop z agawy/ miód - 1 łyżeczka,
- wiórki kokosowe do posypania,
- owoce (wedle uznania).
Mleko roślinne, krowie lub wodę podgrzewamy w rondelku. Ja użyłam mleka migdałowego. Dosypujemy płatki owsiane błyskawicznie oraz nasiona chia i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku łyżeczkę syropu klonowego, z agawy lub miodu. Pamiętajmy, że miód jest silnym alergenem i podajemy go dziecku (jeśli nie jest uczulone), które ukończyło już pierwszy rok życia.
Owsiankę przekładamy do miseczek, posypujemy kokosem i dodajemy ulubione owoce. Podpowiem, że nasiona chia są bogate w żelazo i lepiej będą się przyswajać z witaminą C, więc warto podać cytrusy.
SMACZNEGO!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za zostawienie komentarza na moim blogu.