Jeżeli jeszcze nie masz przepisu na szybki i prosty walentynkowy deser - pomogę Ci. Nie ma Święta Zakochanych bez czekolady. Jak już ma być dzisiaj słodko, to na całego. Mam propozycję domowego budyniu czekoladowego - przepis jest szybki, prosty i bardzo smaczny. Masz jeszcze troszkę czasu, aby zaskoczyć swoją drugą połowę.
SKŁADNIKI:
- 80 g czekolady deserowej
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 20 g brązowego cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DLA OSÓB POSIADAJĄCYCH THERMOMIX:
1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8.
2. Założyć motylek. Dodać mleko, jajko, cukier i mąkę, gotować 6 min 30 s/100 st./ obr. 2,5.
3. Zdjąć motylek. W razie potrzeby dosłodzić.
4. Napełnić miseczki, podawać przestudzony.
TRADYCYJNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Czekoladę zetrzeć na tarce.
2. Połowę mleka wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
3. Dodać pokruszoną czekoladę i połowę cukru. Mieszać do połączenia się składników.
4. Do osobnej miseczki dodać pozostałe mleko, resztę cukru, skrobię ziemniaczaną i żółtko z jajka. Wymieszać dokładnie trzepaczką.
5. Do gotującego się mleka z rozpuszczoną czekoladą dodać mleko wymieszane z cukrem, skrobią i żółtkiem. Mieszać szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki.
6. Gotuj ok. 1 min, do zgęstnienia.
7. Napełnić miseczki, podawać przestudzony.
SMACZNEGO!
22 komentarzy
Muszę zacząć robić taki domowy budyń bo najczęściej sięgam po torebkowe i konsystencja nie zawsze zachwyca.
OdpowiedzUsuńDomowy lepszy, zdecydowanie :)
Usuńwstyd się przyznać,ale nigdy nie zrobiłam budyniu:D
OdpowiedzUsuńNajwyższa pora :P
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńOj tak, wyszedł bardzo dobry!
Usuńnarobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńO to chodziło :P
Usuńnie lubię budyniu ale... gdybym jednak polubiła to taki bym robiła! :) znam kogoś kto kocha budyń i sprzedam mu Twój przepis
OdpowiedzUsuńSprzedaj, sprzedaj :)
UsuńU mnie na blogu również budyń ale z produktów alternatywnych, ot taki SUPERFOOD :)
OdpowiedzUsuńJuż patrzę! :)
UsuńNigdy nie robilam sama budyniu, zawsze kupowalam te gotowe :D
OdpowiedzUsuńNic trudnego, warto spróbować samemu :)
Usuńkuszace, moj Niedźwiedź go pokocha!!!
OdpowiedzUsuńOby tak było :))
UsuńLubię taki samodzielnie przygotowany budyń :) Sama robiłam budyń tak od początku do końca, może 2 razy w życiu, raz mi wyszedł, a za drugim razem zrobiły mi się grudki.
OdpowiedzUsuńThermomix wiadomo, że wszystko pięknie nam wymiesza, a ręcznie jak już źle oddzielimy białko od żółtka to niestety grudki mogą nam się pojawić. Ale pewnie w smaku jest pycha :)
UsuńMuszę nauczyć się robić sama, bo te torebkowe wiadomo jak jest...
OdpowiedzUsuńNo tak, nie ma jak domowy :)
UsuńWłaśnie szukam nowych pomysłów na domowy budyń, próbowałem już z kaszy jaglanej ale mi nie podeszło. Ja na razie robię najprostszy z 4 składników https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-domowy-budyn-czekoladowy/ ale mam zamiar teraz sprawdzić i Twój przepis. Czuję że może być jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuńTeż chcę spróbować zrobić z kaszy jaglanej, szukam sprawdzonego przepisu :)
UsuńDziękuję za zostawienie komentarza na moim blogu.